woensdag 17 oktober 2018

Er is de laatste jaren veel vooruitgang geboekt met nieuwe behandelmethodes voor melanoom. We hebben allerlei bekende, minder bekende en nieuwe medicijnen besproken. Uiteindelijk kwam er in haar geval slechts één in aanmerking: BRAF/MEK-remmer combinatie. Omdat er snel resultaat geboekt moest worden komt immuuntherapie helaas niet in aanmerking. Dat zou 3-4 maanden duren en die tijd heeft ze niet. Gelukkig heeft ze wel de BRAF600 mutatie anders was er eigenlijk helemaal niks meer dat haar nog zou kunnen helpen. Goed, deze remmers lijken dus aan te slaan en daarmee winnen we tijd. Naar verwachting zal haar conditie nog verder verbeteren. Helaas is dit slechts tijdelijk. Na verloop van tijd worden de tumorcellen resistent voor de remmers. Kortom, de situatie is nu iets beter dan vorige week, maar de vooruitzichten voor de lange termijn zijn niet al te rooskleurig.

Laat ik de avond toch proberen af te sluiten met een positief bericht: als de progressie in haar conditie in deze lijn doorzet mag ze nog vóór het weekend naar huis! Daar kijken we allemaal naar uit en Iris nog wel het meest.

Iemand vraagt: “Tijdwinst om de immuuntherapie toch te starten?”

Dat is een heel terechte en zeer scherpe vraag. Het onderwerp speelt, maar ik ben daar bewust (nog) niet over begonnen. Ik wil benadrukken dat de dokteren wat dat betreft weinig hoop geven. De letterlijke tekst was (geloof ik) “er zijn enkele gevallen geweest”. Het zou een lot uit de loterij zijn, om niet te zeggen een wonder. Het is écht veel te vroeg om daarover te speculeren. Eerst naar huis. De komende weken gaan we pas zien of de huidige aanpak echt aanslaat. We doen het stapje voor stapje. Liefs, Iris en Jacco

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.